lördag 9 maj 2009

På IKT-mässan lyssnade vi på Fiskebäcks fyror som också har en-til-en. De berättade om hur de använder presentationsprogram med sina elever och hur bra det funkade. Vi var bara tvungna att testa. Och vi tänkte att det finns nog ingen lätt väg utan vi kör alla 24 samtidigt. Testa, lek och prova. I två hela dagar höll vi på och det är nog därför vi inte skrivit på länge här i bloggen. Vi var helt slut! Infödda IKT-användare? Inte när det gäller programvara som Open Office... Surfa? Ja, definitivt. Men att öppna, starta upp, skriva, lägga in bilder, ladda ner bilder från multimediabyrån (det kan de), spara osv. Det är inte självklart för fler än några stycken. Så det blir mycket: Fröken!, knackande på axeln och Fröken, fröken, fröken... Pust!

Den här veckan har vi istället utforskat kunskapsstjärnan.se och tränat bl.a. fingersättning. Anette imponerade på barnen när de fick se henne skriva med bindel för ögonen. Mycket lugnare; ett tyst klassrum. Så skönt för trötta frökenöron... Bara ett och annat; "Jag skrev 30 bokstäver på 42 sekunder!" Ändå var det spelet med en cykel som skulle åka i en bana som var roligast...

Karin, som läser en kurs på IT-universitetet om digital text, ska kolla hur stavningsprogrammen påverkar eleverna. Det ska bli väldigt spännande. Tanken är att vi ska lära oss huruvida programmet sporrar eller hämmar barnen och hur vi ska tillämpa stavningskontrollen. Den kanske faktiskt inte ska vara aktiverad på alla barns datorer? Vi får se hur det går.

Näst sista uppgiften på Voices of The World är äntligen inskickad. Det blev faktiskt en film. Om planeter och med rymdsång. På barnens begäran Satellit. Vi är inte helt nöjda med iMovie. Vi har tydligen version 08. Och var finns alla effekter och funktioner? I 09! Men barnen är nöjda, de är ju med på Youtube! Så coolt!

2 kommentarer:

Anette Nilsson sa...

Hej!
Vi har skaffat uppgraderingen av iLife-paketet som ni ska få tillgång till vilken dag som helst.
Macarna från 2008 blir uppgraderade. Lars vet mer.
Och så är det väldigt trevligt att läsa er blogg, bara så ni vet.

Dalaskolans Ettor sa...

Vad kul!!! Tack!